חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אלרגיות

אלרגיה היא כידוע תגובת יתר של מערכת החיסון. ישנם ארבעה סוגים של תגובת יתר, ורוב סוגי האלרגיה שייכים לתגובת יתר מסוג I.

התגובה האלרגית מתרחשת עקב חשיפה לאלרגן כלשהו, שעבור מרבית האוכלוסייה לא יגרום לתגובה חיסונית כי למעשה אינו מזיק לגוף.

מה שמעניין זה שהגישה ברפואה סינית בטיפול באלרגיות מאוד שונה מהגישה של הרפואה המערבית. חלק מהתרופות לטיפול באלרגיה מכילות חומרים שמדכאים את מערכת החיסון או סטרואידים, שהן תרופות יעילות לטיפול מצד אחד, אך בעייתיות בגלל ריבוי תופעות לוואי.

ברפואה הסינית הגישה היא שונה ודווקא בהרבה מקרים נרצה לחזק את מערכת החיסון. צריך להבין שהרפואה הסינית בנויה על ההבנה שהאדם הוא חלק מהטבע, ומה שמתרחש בטבע ובעולם מתרחש גם אצלנו. כשמתבוננים על ממלכה המוקפת חומה, קל להבין שכמה שהחומה תהיה חזקה יותר – כך יהיה קשה יותר לחדור מבחוץ. אותו דבר עם הגוף שלנו. לחומה של הגוף ברפואה הסינית קוראים "הצ'י המגן". הצ'י המגן מופץ על ידי הריאות וככל שיהיה יותר חזק, כך נהיה חולים פחות, והגוף יוכל להתמודד עם פתוגנים חיצוניים המנסים לפלוש. את הצ'י המגן ניתן לחזק על ידי דיקור, צמחים, פעילות גופנית ותזונה.

נזלת אלרגית:

  1. נזלת אלרגית מחולקת לשני סוגים:
  2. נזלת אלרגית עונתית ("קדחת השחת") – מופיעה בעקבות רגישות לאבקני פרחים, עצים ועשבים הנישאים ברוח. מופיעה בעונת הפריחה של הצמח האלרגני.

נזלת אלרגית כרונית – קיימת כל השנה, עקב חשיפה מתמדת לאלרגנים כמו קרדית האבק, מזון ועוד

האלרגיה תתבטא בהתקפי עיטוש, גרד באף, בעיניים, בחיך, בגרון ובאוזניים.

גודש באף אשר בהרבה מקרים גורם לנשימה דרך הפה, נזלת מימית שקופה מטפטפת, דמעות וצרבת בעיניים – בעיקר בבוקר. במקרים שהגודש באף סותם את הסינוסים, עלולה להיגרם דלקת (סינוסיטיס).

הטיפול הוא קודם כל מניעה מהיחשפות לאותם אלרגנים נשאפים.

ברפואה הקונבנציונלית נותנים תרופות אנטיהיסטמיניות לטיפול בהתקף, ותרסיסי סטרואידים המונעים את התגובה האלרגית.

טיפול ברפואה הסינית הכולל דיקור, צמחים, תזונה, והמלצות לאורח חיים בריא יותר. בטיפול כזה העבודה מתבצעת על שני מישורים:

גם סימפטומטית – הפחתת נזלת, גודש באף, טיפול בגרד, הקלה על הנשימה.

וגם טיפול בשורש הבעיה, שעל מנת לעשות זאת חשוב לעשות תשאול ואבחנה מקיפים. התשאול והאבחנה מתבצעים בקליניקה, ומראים את התמונה הרחבה של מצב המטופל, וכך מאזנים את הגוף בהתאם. אם למשל האבחנה שהשורש הוא מצב של ליחה, המפריעה לתפקוד הריאות, אז מטפלים באותה ליחה. יכול להיות מצב מקביל אבל האבחנה תהיה שבגלל שהאנרגיה של הריאות חלשה אז הן לא מצליחות לתפקד טוב עם הליחה ואז הדגש בטיפול יהיה על חיזוק הריאות. חשוב לציין שזה רק דוגמא והסיבות לאלרגיה עונתית ברפואה הסינית, הן שונות, ולכל סיבה יש טיפול שונה.

אסטמה:

אסטמה היא מחלה דלקתית כרונית של דרכי האוויר, עם תגובת יתר לגירויים שונים. תגובת היתר תתבטא בהצרות או חסימה נרחבת של דרכי האוויר. היא יכולה לעבור הטבה על ידי טיפול או אפילו באופן טבעי.

התקף אסטמה מתבטא בהתקפים של קוצר נשימה, שיעול וצפצופים וביניהם יש תקופות חופשיות מתסמינים. בד"כ ההתקפים הם קצרים, ולאחר ההתקף החולה נראה בריא. חשוב לציין שהתקף יכול להיות גם חמור מאוד ויכול להגיע למצב שמחייב הנשמה.

ניתן לחלק את האסטמה לשתי קבוצות:

  1. אסטמה אלרגית – זוהי האסטמה השכיחה ביותר, בדרך כלל תופיע בגיל צעיר.
  2. אסטמה אינטרינזית – ללא קשר לאלרגיה. בדרך כלל במבוגרים.

יש הרבה מקרים שלחולים יש מאפיינים מעורבים משתי הקבוצות.

ישנם 7 קבוצות גירויים שגורמים תגובתיות היתר של הסימפונות ולהופעת התקפים חריפים של אסטמה:

  1. אלרגנים נשאפים – אסטמה אלרגית יכולה להיות עונתית או לא עונתית.
  2. תרופות וכימיקלים – למשל אספירין או צבע מאכל טרטזין(tartrazine) שנמצא בחמאה, יוגורט, סוכריות, מוצרי קוסמטיקה ועוד הרבה מוצרים.
  3. מזהמים סביבתיים ואוויריים – למשל אוויר מזוהם
  4. חשיפה תעשייתית – חשיפה במקום העבודה לחומרים מצרי סימפונות כמו – מלחי מתכת (כרום, ניקל), אבק עצים וצמחים ובעצם כמעט בכל עבודה תעשייתית יש את החומרים השכיחים שלה.
  5. זיהומים – בעיקר זיהומים נגיפיים בדרכי הנשימה.
  6. מאמץ גופני – גירוי שכיח מאוד.
  7. מתח נפשי  – המצב הנפשי יכול להחמיר את מצב האסטמה ולהגביר את הסיכוי להתקף וגם את עוצמתו.

חשוב לציין שלמחלת האסטמה יש נזק לטווח הקצר, אך גם בטווח הארוך נפגע אפיתל הסימפונות בגלל הדלקת הכרונית.

במצב זה נוצר מן מעגל קסמים מרושע שהגוף מנסה לרפא את הנזק הכרוני, וכתוצאה מהתיקון חלל דרכי האוויר קטן ונוצרת היצרות קבועה של הסימפונות שתתבטא בירידה בכל תפקודי הריאה.

הטיפול באסטמה בד"כ נעשה על ידי תרופות המרחיבות את דרכי הנשימה. במקרים מסוימים משתמשים גם בסטרואידים.

הטיפול באסטמה ברפואה הסינית:

ניתן לטפל באסטמה בהצלחה רבה בעזרת הרפואה הסינית.

לעתים הטיפול יעשה במקביל לטיפול תרופתי וישנם מקרים שהטיפול אינו ישלב תרופות מערביות ויהיה מבוסס על הרפואה הסינית בלבד.

הגורמים לאסטמה לפי הרפואה הסינית:

חולשת ריאות עם חולשת הצ'י המגן: ניתן לדמיין את הצ'י המגן כחומה השומרת על הגוף, ככל שחומה זאת תהיה חזקה יותר כך פתוגנים חיצוניים לא יוכלו לחדור אל גופנו. הריאות שולטות ומפיצות את הצ'י המגן, וכשיש חולשת ריאות, אז הצ'י המגן לא יכול להתמודד בצורה טובה מול הפתוגנים וחודרת אל גופנו מחלה. במחלת אסטמה חשוב מאוד לחזק את הריאות ולשפר את תפקודן, וכך למנוע התקפים עתידיים ומחלות.

ניתן לעשות זאת על ידי דיקור, צמחים, תזונה וצ'י קונג.

חדירה של רוח: ברגע שחדר פתוגן (במקרה האסטמה אפשר לקחת לדוגמה אלרגנים כמו בעת הפריחה אצל אלרגנים לאבקת צמחים, או כמו אבק), ומתעורר התקף אסטמה, באבחנה סינית ניתן לראות את זה כרוח שחדרה לגוף וצריך להוציא אותה החוצה. דיקור, צמחים, כוסות רוח, או שילובם יחדיו, תהיה הדרך היעילה ביותר לעשות את זה.

בטיפול באסטמה במקרים רבים המטופל יקבל 2 פורמולות של צמחים: אחת לזמן התקף ואחת נוספת לקחת בין ההתקפים.

לחות וליחה: ישנם גורמים רבים ללחות וליחה. מצב שאדם סובל מלחות וליחה הוא לא פשוט, חשוב לסלק את הליחה, אך חשוב עוד יותר לטפל במנגנון בגוף שגורם ליצירתה. לחות וליחה כמו שנשמע זה דבר דביק וכדי להצליח בטיפול במצב זה לא מספיק רק להגיע לטיפול, צריך לשנות את התפריט התזונתי צריך זמן, סבלנות ושיתוף פעולה מצד המטופל. אחריי טיפול מהשורש במצב של לחות וליחה המטופל ירגיש שינוי לא רק עם האסטמה אלה שיפור בכל מערכות הגוף ויכול להיות שייפתרו בעיות נוספות שאפילו לא התלונן עליהם

להזמנת טיפול לחץ כאן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן