חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הקלה על כאב גב בהריון

בזמן הריון, יותר מאשר בכל תקופה אחרת בחיים, אישה מעדיפה לחפש אחר פתרונות טבעיים, ללא תרופות ולהימנע מכל דבר שעלול להזיק לעובר. בעיות כאב הם דוגמא טובה לכך: אישה שנוהגת להשתמש במשככי כאבים כאשר חשה כאב, בזמן ההיריון היא תעדיף להימנע מכך. על אחת כמה וכמה מי שאינה נוהגת לצרוך כדורים, בזמן הריון היא תמשיך להימנע מכך בכל מחיר.

ברפואה הסינית ישנם פתרונות רבים שניתן להיעזר בהם על מנת להתגבר על מחלות, בעיות שונות ולשפר את תפקוד הגוף.

קודם כל חשוב להדגיש – הריון זה מצב טבעי ואינו מחלה. ברפואה הסינית מתייחסים לשינויים שחלים בגוף האישה כתהליך טבעי ונכון, ובמקרה של כאב שמתעורר בזמן ההריון, נרצה להחזיר את הזרימה הנכונה והחלקה גם לאותם אזורים שבהם יש כאב.

באיזה מצבים דיקור סיני יכול לסייע במהלך הריון?

דיקור סיני יכול לעזור ולהקל על מגוון מצבים כמו בחילות הריון, כאבי גב, בצקות, עייפות, עצירות, סימפיזיוליזיס, הפלות חוזרות, לחץ נפשי, דיכאון ותופעות נוספות.

בשלב מתקדם יותר של הריון הטיפול יכול לעזור להכנה ללידה, היפוך עובר, זירוז לידה והקלה על צירים.

בזמן הלידה עצמה ניתן גם להיעזר באופן עצמאי בטכניקות לחיצה על נק' שיכולות לעזור להתקדמות תהליך הלידה ולהפחתת כאבים. לשם כך ניתן לקחת דולה ללידה או לבקש להגיע להדרכה עם הבן זוג/מלווה אצל מטפל/ת ברפואה סינית שמתמחה בתחום ההריון

אחרי הלידה

ניתן גם להמשיך לקבל טיפול לאחר הלידה. בד"כ מומלץ המשך טיפול בצמחי מרפא לחיזוק האישה לאחר הלידה והתאמת צמחים לעידוד התכווצות ברחם, הפסקת דימום, הגברת חלב אם (במידת הצורך) והפחתת כאבים במידה ויש.

במקרים רבים, נשים פונות לטיפול ברפואה הסינית גם במצבים של טחורים, עייפות, דיכאון ותופעות נוספות שניתן לעזור להם בעזרק דיקור ובעזרת מוקסה (שיטה מיוחדת של חימום נק' או מרידיאנים בגוף)

האם דיקור סיני הוא טיפול בטוח בהריון?

כן, ואפילו יותר מכך, בעזרת דיקור סיני ניתן אפילו לטפל בדימומים שמופיעים במהלך ההריון ולטפל גם במקרים של הפלות חוזרות. במידה וניגשים לדיקור סיני במהלך הריון חשוב שלמטפל יהיה ניסיון בתחום, מכיוון שיש נקודות שיכולות מאוד לעזור ויש גם כאלה שצריך להימנע מהם. גם במידה ומגיעים לטיפול לא לצורך בעיה שקשורה להריון, תמיד חשוב ליידע את המטפל אם את בהריון או אם את חושבת שיש סיכוי לכך.

אם את מעוניינת להגיע לטיפול, אך עדיין יש לך חשש אז חשוב לדעת שמעבר לזה שדיקור אולי עזר לחברה שלך, או שאולי קראת באינטרנט שזה יכול לעזור, כיום ישנם מחקרים רבים שתומכים ביעילות טיפול ברפואה סינית לבעיות כאב בזמן ההריון:

דוגמא לכך במאמר שפורסם ב

"the American journal of Obstetrics & Gynecology" מראה שדיקור יכול להפחית כאב גב תחתון וגם כאב אגן. המחקר בדק נשים בהריון בסוף הטרימסטר השני ובטרימסטר השלישי. קבוצה אחת קיבלה דיקור באוזן, קבוצה שניה קיבלה טיפול "פלצבו" על ידי מחטי sham, או ללא טיפול בכלל. 80% מהנשים שקיבלו דיקור באוזן דיווחו על הפחתה בכאב, לעומתם דיווחו על הפחתה בכאב  56% עם המחטי sham ו36% שלא קיבלו שום טיפול

חשוב לדעת שכאב גב במהלך ההריון הינה בעיה שכיחה, בעיקר שמתקרבים לסוף ההריון. כאב גב ו/או אגן יכולים להופיע גם בשלבים מוקדמים יותר ובמקרים מסויימים מתחילים בסביבות שבוע 18.

מדוע יש כאב גב במהלך הריון?

ככל שהבטן גודלת במהלך ההריון, היא עלולה למשוך את משקל הגוף מעט קדימה ולמטה וכחלק ממנגנון פיצוי טבעי לגב יש נטייה במצב כזה להתעקם מעט אחורה. בנוסף הורמון בשם רלקסין גורם להתרככות רצועות ומפרקים בגוף ובפרט באגן, וזאת במטרה לאפשר למעבר התינוק בזמן הלידה. זה גורם לעתים לשינוי ההליכה לסגנון שמזכיר קצת הליכה של ברווז.

במקרים רבים, הכאב לא מופיע רק בגב אלא מקרין לרגליים ויש תופעה של כאב סיאטיקה. עוד תופעה נפוצה של כאב נקראת: סימפיזיוליזיס:

הסחוס הנקרא  – סימפיסיס פוביס, מייצב את האגן שלנו בזמן פעילות. אך כאשר האגן גדל בהשפעת הורמון הרלקסין שהזכרנו, תהיה תנועה רבה יותר בין עצמות החיק (העצם התחתונה והקדמית באגן) ואז הכאבים יכולים להופיע באגן, בירכיים וגם תחושת לחץ או מתיחה במפשעה. הכאב יכול להגיע למצב שכל מאמץ יהיה קשה – הליכה, עמידה ואפילו הסתובבות במיטה.

איך ניתן לעזור ולהקל על הכאבים?

  1. פחות ישיבה, יותר תנועה – אם את עובדת בישיבה אז חשוב מאוד לפחות פעם בשעה לקום, להתמתח וקצת לזוז
  2. תנועות של האגן בסיבובים או בשמיניות – אולי זה נשמע פשוט מדי, או שאם מאוד כואב לך זה אולי נראה לך משימה בלתי אפשרית אבל תופתעי לגלות עד כמה תרגיל זה יכול לעזור!

אחד מענפי הטיפול של הרפואה הסינית נקרא צ'י גונג, בתוך אומנות תנועה זו ישנם תרגילים שיכולם מאוד לעזור:

  • סיבובי אגן לחיזוק אלמנט המים –

 עמדי בעמידה נוחה, כפות הרגליים נוגעות ברצפה, ברכיים מעט כפופות, קודקוד מצביע לשמים, הפה סגור והנשימה דרך האף.

הניחי את כפות הידים על זוקפי הגב התחתון והתחילי להניע את האגן בסיבובים. חזרי על כך גם לצד השני.

  • שמיניות – הרפי את הידיים והכתפיים, קודקוד מצביע לשמים, עצם הזנב מצביעה לקרקע ותתחילי להניע את האגן בצורה של סמל האין סוף (8 מאוזן)

שתרגישי שנכון לך החליפי את כיוון התנועה. חיזרי על תרגיל זה מספר פעמים.

  1. דיקור סיני – ישנו משפט סיני שאומר: איפה שיש כאב – אין זרימה, ואיפה שיש זרימה – אין כאב. בעיניים של הרפואה הסינית איפה שכואב לך יש משהו תקוע. אפשר לקרוא לזה דלקת, אפשר לכנות את זה שריר תפוס, בעיה בחוליות או באגן, אבל מה שחשוב זה שאת הכאב צריך לשחרר. בתוך עולם הרפואה הסינית ישנם טכניקות רבות לטיפול בכאב, ובמקרים רבים ובטח בהריון כלל אין צורך לדקור את האזור שכואב. אפשר לדמיין את זה כמו צינור שיש בו סתימה. בשביל לשחרר את הסתימה אין צורך לחתוך את הצינור במקום שחסום, אלא יש לגשת לאחד הקצוות ומשם ליצור תנועה שתשחרר את החסימה בצינור.
  2. צמחי מרפא סינים – כאן זה המקום אולי לציין את ההיסטוריה של הרפואה הסינית. רוב הכדורים שאנשים לוקחים פותחו ב100 השנים האחרונות. שאנחנו מדברים על צמחים סינים חשוב להבין שמדובר במרקחות של צמחים שניתנו ועדיין ניתנים במשך מאות שנים וחלק מהמרקחות בעלות היסטוריה קלינית של מעל 1000 שנה. זה דבר מדהים ולא מפתיע שאותה פורמולה שעזרה לאישה בהריון להתמודד עם כאב גב לפניי 200 שנה, תעזור גם לאישה שתיקח אותה היום – אך זה מחייב התאמה מדויקת של הפורמולה. פורמולה רגילה לכאב גב לא בהכרח תתאים לאישה בהריון.

בפארמקולוגיה הסינית ישנם צמחים שיכולים להפחית כאב גב ובמקביל נחשבים לבטוחים מאוד ואפילו שומרים על העובר ומשמשים לטיפול גם במצבים מורכבים יותר בהריון.

על מנת להתאים צמחים מתאימים חובה להגיע למטפל מוסמך ברפואה סינית

 

 

דילוג לתוכן