חרדה
חרדה היא מצב בו האדם חש אי שקט גדול כתוצאה ממתח או דאגה מפני איום ממשי או דמיוני, במודע או בלתי מודע.
חשוב להבדיל בין חרדה ופחד העלולים לגרום לתסמינים דומים:
הפחד הוא רגש טבעי ונכון, שבד”כ מתעורר אל מול איום או סכנה מיידית. לעומת זאת, החרדה היא רגש שלילי ומופיעה אל מול סכנה עתידית שעלולה להתרחש ואינה נראית קשורה לגירוי כלשהו חיצוני. היא תוצאה של סכנה שנתפסת כבלתי ניתנת לשליטה או שלא ניתן להימנע ממנה.
החרדה יכולה להופיע באופן טבעי כתגובה למצב של לחץ, אך היא יכולה להישאר ולהחמיר עד למצב של התקף חרדה.
לתחושת החרדה מספר מאפיינים:
רגשי – פחד, בהלה, אימה, חוסר ביטחון, חוסר אונים.
גופני – תחושת מתח בגוף, כאבי בטן, ראש וגב, שלשולים, דפיקות לב, לחץ
בחזה ובבטן,רעד, הזעה. תחושות אלו יכולות להופיע ללא כל סיבה
ואינן ניתנות לשליטה.
התנהגותי – הירתעות והימנעות מפני הגורם המפחיד.
מחשבתי – דאגות, הצפה של מחשבות, מחשבות בעלות אופי רע ושחור.
ישנם סוגים שונים של הפרעות חרדה. ניקח למשל את הנושא של חרדת בחינות: זוהי בעיה שכיחה בקרב תלמידים וסטודנטים והיא מטרידה 15% מתוכם. אנחנו חיים בעידן שההצלחה נמדדת בציונים, ולחץ שמופיע לפניי מבחן מרגישים כולם. ללחץ הזה יש גם יתרונות ואצל סטודנטים רבים הלחץ הזה גורם להם ללמוד קשה יותר ולהשקיע יותר זמן.
אך הלחץ הזה יכול גם להזיק. במצב של חרדת בחינות הלחץ שמרגישים הוא אינו לחץ אופטימאלי והוא גורם לנזקים. הקושי יכול להיות בזמן הבחינה עצמה, וגם כבר בשלבים הראשונים של הלמידה כשמרגישים תחושת חרדה ואי שקט שמפריעה להתרכז ולהישאר במיקוד על החומר הנלמד.
זוהי רק דוגמא לסוג אחד של חרדה. ישנם מספר סוגים להפרעה כגון: חרדה כללית, אובססיביות קומפולסיביות (OCD), חברתית, ספציפית, התקפי חרדה ופוסט טראומה.
על פי הרפואה הסינית על האדם לחיות לפי קשת הרגשות. כמו שטבעי להרגיש שמחה כשמשהו משמח אותנו, כך גם טבעי להרגיש פחד כשמשהו מפחיד אותנו. במצב מאוזן האדם יכול לעבור ולחוות את כל קשת הרגשות ולחוות את כולם בצורה הרמונית. כשרגש מסוים משתלט על האדם, אז נפגעת אותה זרימה הרמונית, וזה יבוא לידי ביטוי גם בנפש וגם בגוף.
במקרים של חרדה בד”כ חשוב לחזק את אלמנט האדמה אצל האדם, אפשר לקרוא לזה “לקרקע” – ליצור חיבור אצל האדם לכל נושא היציבות והביטחון בחיים. רובד נוסף שחשוב לעבוד עליו הוא הלב – בלב שוכנת קשת הרגשות, ובטיפול בחרדה יהיה דגש על הרגעת הנפש. חשוב לציין שההסבר שניתן כאן הוא כללי. בטיפול מתבצעת אבחנה מדויקת יותר על פי תשאול ובדיקות, ובהתאם למצב המטופל בונים את הטיפול המתאים.
על מתח, קורטיזול ובלוטת יותרת הכליה
כאשר אנחנו בלחץ או סטרס עלולה להיכנס לפעולה מערכת העצבים המרכזית ולהפעיל תגובה של “הילחם או ברח” fight or flight , ובשונה מחיה שבורחת מסכנה או נלחמת ולאחר ביצוע הפעולה היא נרגעת, אנחנו נוטים שלא בשליטתנו למשוך את התגובה ולהפוך אותה לממושכת.
במצב זה, השכבה החיצונית של בלוטת האדרנל (בלוטת יותרת הכליה) מפרישה קורטיזול, ומוגברת ההפרשה של אדרנלין לדם, ואלה עלולים ליצור תחושת אי שקט, לשבש את מנגנון השובע והרעב, ולהפריע לתהליכי רגיעה ותהליכי ריפוי טבעיים של הגוף.