דלקת – הרוצח הנסתר
רוב האנשים מכירים את הביטוי – יתר לחץ דם: בתור "הרוצח השקט". השם ניתן לו מכיוון שלחץ דם גבוה הוא בד"כ לא מלווה בסימפטומים, כך שיכולים להרגיש בסדר אך בגוף נגרם נזק לאברי הגוף.
לאחרונה נכנס שחקן חדש לתמונה, למען האמת הוא לא באמת חדש, אך המודעות אליו עולה, ובעולם הוא קיבל את השם – "הרוצח הנסתר".
מי שסובל מדלקת בחייו כמו חולי אסטמה, דלקות פרקים, אלרגיות, וכדומה, יודע עד כמה דלקת יכולה לפגוע בבריאות ובאיכות החיים, אך יש עוד צורה של דלקת, שהיא אפילו יותר מסוכנת כיוון שהיא בלתי נראית – נסתרת. ככל שמגלים עליה יותר מבינים שיש סיבה לדאגה.
מדובר בדלקת מערכתית שלא יכולים לראות או להרגיש והיא מתרחשת ברמה התאית. היא יכולה לפגוע בתאים, בכלי דם ואיברים פנימיים מבלי לגרום לשום סימפטום או תופעה. וזה יכול להימשך אפילו במשך שנים. לפי חוקרים רבים ואנשי מדע שונים, הדלקת היא אחד הגורמים העיקריים למחלות קשות כמו: מחלות לב, אלצהיימר, סכרת, דיכאון, סרטן ועוד.
ככל שמחקר מעמיק בנושא מתבהרת ההבנה כי הדלקת היא איום שמשפיע על מיליוני אנשים, ולמעשה פוגעת בכולנו. אפילו הקמטים שלנו הם תוצאה של תהליך דלקתי בעור. נתוני ארגון הבריאות העולמי, מראים כי, למרות שתוחלת החיים עולה, המצב הבריאותי של האוכלוסייה מדרדרת בכיוון הפוך – הגיל הממוצע שבו אנשים חולים במחלות כרוניות הולך ויורד מדי שנה. ניתן לראות זאת גם מנתוני משרד הבריאות שאחוז ההשמנה עולה כל שנה וכך גם מספר הסוכרתיים, ניתוחים וצנתורי לב, יתר לחץ דם ועוד.
למרות הנתונים המדאיגים, חשוב לדעת: ניתן למנוע דלקת על ידי גישה טבעית – תזונה אנטי דלקתית.
קודם כל חשוב להבין שדלקת היא מנגנון טוב וחיוני לגוף האדם- למעשה זוהי מערכת מתוחכמת שמסייעת לגוף שלנו להגן על עצמו מפני זיהום, גוף זר, וירוס או חיידק. אז אם דלקת היא חלק מתהליך טבעי, וכידוע הגוף שלנו הוא מערכת שמתוכננת בצורה מדהימה, איך ייתכן שמערכת מדהימה כמו גוף האדם מתפקדת בצורה לקויה??? התשובה לכך היא מורכבת מאוד, אך אפשר לתמצת ולומר שאיבדנו את האיזון שלנו. הגוף שלנו מושפע מחומצות שומן שאנו אוכלים, וסוגים שונים של אותן חומצות בעיקר מסוג אומגה 6 הופכים לחומרים דלקתיים בגוף. לעומת זאת חומצות שומן מסוג אומגה 3 הופכים לחומרים אנטי דלקתיים. רוב האנשים בחברה המודרנית צורכים יותר מדי חומצות שומן מסוג אומגה 6 ופחות מדי חומצות שומן אומגה 3. לפניי שהמזון הפך להיות ברובו מתועש, הצריכה של אותן חומצות הייתה מאוזנת, אך כיום אנחנו צורכים עד פי 20 יותר אומגה 6 מאומגה 3. כתוצאה מכך הגוף מייצר יותר מדי חומרים דלקתיים ופחות מדי חומרים אנטי דלקתיים. תזונה אנטי דלקתית הכוללת יותר אומגה 3 תסייע להחזיר לגוף את האיזון הטבעי. הרגלי האכילה המודרניים הם בעיה חמורה, אך הבעיה היא לא רק בשינוי התזונה וההרגלים, אלא גם בערך עצמו של המזון. בקר למשל שבאופן טבעי בעבר רעה עשבים במראה, היום הבקר מואכל במזון שבעיקר מבוסס על דגנים, מה שהופך את הבשר, החלב והביצים של בעלי חיים לנמוכים יותר בתכולת אומגה 3 וגבוהים יותר באומגה 6. לאחרונה אפילו דגי בריכות מוזנים בדגנים במקום תזונה טבעית של אצות ודגים קטנים. התוצאה של התיעוש המסיבי של האוכל שלנו, היא תזונה מלאה בחומרים מעודדי דלקת בגוף שלנו ומחסור בחומרים האנטי דלקתיים. בנוסף לתזונה יש גורמים נוספים שמגבירים סיכוי לדלקת כמו – עישון, עודף משקל, מחסור בפעילות גופנית ומתח.
דוגמא לתזונה אנטי דלקתית:
•פירות וירקות – עשירים בוויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים וגם באנטיאוקסידנטים ופיטוכימיקלים שפועלים כנוגדי דלקת טבעיים. הצריכה המומלצת של פרות וירקות הינה לפחות 5 מנות ירק ופרי ביום.
• "שומנים טובים": אומגה 3 ניתן למצוא בדגי מים עמוקים (סלמון, טונה, מקרל, סרדינים), זרעי פשתן, גרעיני דלעת, שמו זית, אבוקדו, ואגוזי מלך. צריכת שומנים אלו נקשרת לשמירה על בריאות הלב.
•שתייה – הגוף שלנו צריך מים! צריכה רבה של מים מסייעת לתהליך האנטי דלקתי. ככלל, תמיד העדיפו מים וחליטות צמחים על פני משקאות ממותקים.
מה עוד אפשר לעשות? פעילות גופנית, הורדת משקל, תוספי תזונה בהתאמה אישית, ומדיטציה או טיפולים משלימים כמו: דיקור סיני, רפלקסולוגיה או עיסוי להפחתת המתח והסטרס.