טיפול בנפש
נפש האדם מורכבת מרגשות, מחשבות, זיכרונות ודמיונות. הנפש כמו הגוף הפיזי, זקוקה לטיפול. על פי כן, הנפש עלולה לחוות מצוקות. כמו שהגוף הפיזי עלול לחוות כאב או מחלה, כך גם הנפש. בדומה לגוף, גם לנפש ניתן לשפר תפקוד ולהעניק ריפוי.
טיפול בנפש:
"בתוך הגוף, עמוק עמוק, שוכנת לה הנפש. איש עוד לא ראה אותה, אבל כולם יודעים שהיא קיימת. ועוד אף פעם, אף פעם לא נולד אדם שלא הייתה לו נפש. כי הנפש נכנסת לתוכנו ברגע בו אנו נולדים ואינה עוזבת אותנו – אף לא פעם אחת – כל עוד אנו חיים. בדומה לאוויר, אותו נושם האדם מרגע הולדתו ועד לרגע מותו." (מתוך הספר ציפור הנפש מאת מיכל סנונית)
הסובלים ממחלות בתחום הנפש, הם לרוב אנשים הסובלים ממצוקות נפשיות ותלונות פסיכוסומאטיות (מחלות גופניות המושפעות מגורמים נפשיים, בעיקר ממצבי לחץ).
להלן כמה מן המצבים הנפשיים בהן ניתן לטפל בקליניקה :
דיכאון:
הדיכאון נחשב להפרעה הנפשית השכיחה ביותר בעולם המערבי. שכיחותה באוכלוסיה המערבית לאורך החיים עומדת על כ 15 אחוז, כאשר ההפרעה פוגעת פי שתיים בנשים מאשר גברים. אחת מכל שמונה נשים סובלת מדיכאון שלאחר לידה.
ה"דיכאון הקליני" מתייחס להפרעה אקוטית במצבי הרוח המלווים בתחושת אובדן שליטה, תחושת מצוקה. ההפרעה מתבטאת בתסמינים גופניים, רגשיים, התנהגותיים וישנה פגיעה בתפקוד באופן משמעותי.
אדם הסובל מדיכאון יחווה תחושה של עצב ורגשות שליליים לאורך זמן, קשיי ריכוז, עייפות, היעדר עניין, חוסר יוזמה, אשמה, אומללות מתמשכת. תחושות אלו עשויות להביא לקושי תפקודי בצירים עיקריים בחיים כגון: תפקוד במקום העבודה, קשרים בין אישיים, פעולות בסיסיות בחיי היום יום.
לדיכאון נמצאו מספר גורמים הקשורים להיווצרות –
גנטיקה – הימצאות אדם בקרבה המשפחתית הלוקה בדיכאון עלול להגביר את הסיכון להתעוררות ההפרעה.
ביולוגיה – חסרים של חומרים ביו- כימיים במוח (סרוטונין, נוראפינפרין, דופאמין), הפרעות בפעילות המערכת ההורמונאלית, הפרעות שינה, הפרעות במערכת החיסון והפרעות מבניות במוח.
סביבה – אירועים והופעה של גורמי לחץ בחיים מעלים את הסיכון להיווצרות ההפרעה.
אישיות – חוויות של חוסר אונים, ערך עצמי נמוך, היעדר מיומנות בין אישית וחברתית, קווי אישיות תלותיים נוקשים ודרמתיים באופן קיצוני.
בטיפול בדיכאון ברפואה הסינית משתמשים בדיקור סיני , טווינא וצמחי מרפא.
בראייה הוליסטית מסתכלים על האדם כמכלול: גוף ונפש ביחד. וכך הטיפול פונה גם לרובד הפיזיולוגי וגם לרובד הנפשי.
ישנם מחקרים רבים שהוכיחו את יעילות הדיקור בטיפול בדיכאון. דיקור סיני גורם לשחרורם של סרוטונין ואנדורפינים שבין היתר אחראים על ההרגשה הטובה, ומשפרים את תחושת המטופל הסובל מדיכאון.
לפי התפיסה של הרפואה הסינית, החלק הרוחני של הנשמה שוכן בלב ואחראי על השמחה והרצון לחיים. לחלק הרוחני של הנשמה קוראים shen (נפש). בכל אדם זורם צ'י ודם. כשהם זורמים בגוף בהרמוניה ה- shen מוזנת, וזה אחד הסימנים לאיזון אצל האדם. כשהזרימה אינה מתרחשת בצורה הרמונית האדם יכול להרגיש דיכאון.
במקרים רבים עוברת על אדם תקופה המלווה בהרגשת דיכאון (ממש כמו שמשתמשים בביטוי כחלק מהסלנג – "אני בדיכאון") אך לא בהכרח מדובר בדיכאון קליני, במצב זה טיפול ברפואה סינית יכול לשפר את מצב הרוח, לתת הרגשה טובה, ולשפר את יכולת ההתמודדות מול אותו "דיכאון".
במצבים של דיכאון קליני, הרפואה הסינית יכולה לעזור ולתת מענה, אך במצב זה חובה להתייעץ ולקבל טיפול מקצועי מתחום הנפש (פסיכולוג או פסיכיאטר).
חרדה:
חרדה היא מצב בו האדם חש אי שקט גדול כתוצאה ממתח או דאגה מפני איום ממשי או דמיוני, במודע או בלתי מודע.
חשוב להבדיל בין חרדה ופחד העלולים לגרום לתסמינים דומים:
הפחד הוא רגש טבעי ונכון, שבד"כ מתעורר אל מול איום או סכנה מיידית. לעומת זאת, החרדה היא רגש שלילי ומופיעה אל מול סכנה עתידית שעלולה להתרחש ואינה נראית קשורה לגירוי כלשהו חיצוני. היא תוצאה של סכנה שנתפסת כבלתי ניתנת לשליטה או שלא ניתן להימנע ממנה.
החרדה יכולה להופיע באופן טבעי כתגובה למצב של לחץ, אך היא יכולה להישאר ולהחמיר עד למצב של התקף חרדה.
לתחושת החרדה מספר מאפיינים:
רגשי – פחד, בהלה, אימה, חוסר ביטחון, חוסר אונים.
גופני – תחושת מתח בגוף, כאבי בטן, ראש וגב, שלשולים, דפיקות לב, לחץ
בחזה ובבטן,רעד, הזעה. תחושות אלו יכולות להופיע ללא כל סיבה
ואינן ניתנות לשליטה.
התנהגותי – הירתעות והימנעות מפני הגורם המפחיד.
מחשבתי – דאגות, הצפה של מחשבות, מחשבות בעלות אופי רע ושחור.
ישנם סוגים שונים של הפרעות חרדה. ניקח למשל את הנושא של חרדת בחינות: זוהי בעיה שכיחה בקרב תלמידים וסטודנטים והיא מטרידה 15% מתוכם. אנחנו חיים בעידן שההצלחה נמדדת בציונים, ולחץ שמופיע לפניי מבחן מרגישים כולם. ללחץ הזה יש גם יתרונות ואצל סטודנטים רבים הלחץ הזה גורם להם ללמוד קשה יותר ולהשקיע יותר זמן.
אך הלחץ הזה יכול גם להזיק. במצב של חרדת בחינות הלחץ שמרגישים הוא אינו לחץ אופטימאלי והוא גורם לנזקים. הקושי יכול להיות בזמן הבחינה עצמה, וגם כבר בשלבים הראשונים של הלמידה כשמרגישים תחושת חרדה ואי שקט שמפריעה להתרכז ולהישאר במיקוד על החומר הנלמד.
זוהי רק דוגמא לסוג אחד של חרדה. ישנם מספר סוגים להפרעה כגון: חרדה כללית, אובססיביות קומפולסיביות (OCD), חברתית, ספציפית, התקפי חרדה ופוסט טראומה.
על פי הרפואה הסינית על האדם לחיות לפי קשת הרגשות. כמו שטבעי להרגיש שמחה כשמשהו משמח אותנו, כך גם טבעי להרגיש פחד כשמשהו מפחיד אותנו. במצב מאוזן האדם יכול לעבור ולחוות את כל קשת הרגשות ולחוות את כולם בצורה הרמונית. כשרגש מסוים משתלט על האדם, אז נפגעת אותה זרימה הרמונית, וזה יבוא לידי ביטוי גם בנפש וגם בגוף.
במקרים של חרדה בד"כ חשוב לחזק את אלמנט האדמה אצל האדם, אפשר לקרוא לזה "לקרקע" – ליצור חיבור אצל האדם לכל נושא היציבות והביטחון בחיים. רובד נוסף שחשוב לעבוד עליו הוא הלב – בלב שוכנת קשת הרגשות, ובטיפול בחרדה יהיה דגש על הרגעת הנפש. חשוב לציין שההסבר שניתן כאן הוא כללי. בטיפול מתבצעת אבחנה מדויקת יותר על פי תשאול ובדיקות, ובהתאם למצב המטופל בונים את הטיפול המתאים.
לחץ ומתח:
לחץ ומתח הם סממנים לחיים המודרניים שבהם אנו חיים. עד לא מזמן התייחסו ללחץ הזה ("סטרס") כאל משהו שחולף וסממן להצלחה החברתית בעולם בו אנו חיים.
בשנים האחרונות נוצר עניין רב סביב הנזק האדיר שהלחץ גורם לכל מערכות הגוף והנפש.
סטטיסטיקות בנושא סטרס הראו שחצי מהמחלות הן תוצאה ישירה או עקיפה של סטרס. אנשים בסטרס צפויים פי 4.5 להתקף לב מאנשים רגועים.
בזמן של סטרס מופעל בגוף מנגנון של "הילחם או ברח" .(fight or flight) זהו מנגנון הישרדותי, שבזמנים קדמונים, בזמן סכנה האדם היה צריך לפעול מהר, וכך הגוף נותן את רוב תשומת הלב למנגנון תגובתי. כך למשל בזמן איום או סכנה, הגוף פחות עסוק בפעולת מערכת העיכול או מערכת החיסון אלא יותר עסוק בניתוב המשאבים להתמודדות מול סכנה – למשל הזרמת דם לטובת שרירי שלד, העלאת דופק, לחץ דם, סוכר בדם ועוד.
כך ייתכן מצב שאדם האוכל וצופה בחדשות, מערכת העיכול לא מתפקדת בצורה טובה מה שיכול להוביל לבעיות ספיגה ובעיות נוספות.
לחץ בעבודה ולחץ ביום יום עלולים להוביל למגוון רחב של בעיות ומחלות.
ניתן להפחית רמות של לחץ ומתח בעזרת דיקור סיני, צמחי מרפא סינים, ושינויים באורח חיים על פי הפילוסופיה של הרפואה הסינית
למטפלים ברפואה סינית שרוצים להרחיב את הידע על הטיפול בנפש האדם ברפואה הסינית ישנה השתלמות מיוחדת בסדנא של יומיים – לפרטים: פסיכופתולוגיה ברפואה סינית