פרק 16
הקשר בין בריאות לאושר עם שירלי יובל יאיר
שירלי יובל יאיר מנהלת אורח חיים של גם וגם, ממש כמו הפודקאסט שלנו, היא פסיכולוגית, סופרת, מוזיקאית ובעלת פודקאסט מצליח ומעניין "להנות מהדרך".
יש לך 3 אהבות שהן מילים, צלילים ונפש האדם.
גם וגם בשביל שירלי זה כמו לערבב שני צבעים ולקבל צבע שלישי. בכל דבר שהיא עושה יש ערבוב, למשל ספרי הילדים שהיא כתבה יחד עם ד"ר טל בן שחר גם עוסקים בפסיכולוגיה חיובית.
שירלי מרצה על פסיכולוגיה חיובית ואושר בארץ ובעולם ומשלבת שירה ונגינה. אנחנו מקשיבים לדברים בהרבה מימדים- הראש, הלב, התגובתיות הגופנית שלנו, חמשת החושים ועוד. המוזיקה היא דרך לחבר אנשים לרגשות שלהם.
גל ואיריס משוחחים עם שירלי על הערכים החשובים בחיים התורמים לבריאותינו הפיזית והנפשית ומעצבים את חיינו לרווחה ולאושר:
- עבודה מתוך חדוות התשוקה- להרגיש נחוץ ותורם. לפתח כישורים. למצוא את הטוב בכל מטלה. למשל במטלות פחות מהנות שירלי מציעה "להדביק" הנאה.היא מקשיבה לפודקאסטים בזמן נסיעות ארוכות.
- חיים עם תחושת משמעות מעלים את רמת האושר.
- הכרת תודה זהו שריר שאנו יכולים לפתח, היכולת לראות את היש ולהודות עליו.
- אותנטיות- להודות על הדברים הקטנים והגדולים בחיינו אך גם לא להכחיש ולהתעלם מבעיות שזקוקות לטיפול. הרשות להיות אנושי ולעבד גם את הרגשות הלא נעימים.
- בריאות זו תנועה. התנועה של מחשבות ותחושה של למידה והתפתחות מייצרת הרגשה שהחיים שלי בתנועה, לכן התפתחות האינטלקטואלית היא חשובה גם כן להעלאת רמת האושר. ( גם ספורט מעלה את רמת האושר ע"י שיחרור אנדורפינים).
- מערכות יחסים הם הגורם מספר אחד לאושר. "זולת משמעותי". אנו זקוקים לקשר כפי שאנו זקוקים לאוכל ומים.
- החשיבות לבטא כישורים. האדם זקוק שיראו אותו I exist – הצורך להרגיש קיים.
תינוקות ניזונים ממבטם של ההורים. הם רואים את עצמם בעיניהם של ההורים עד גיל שנה לערך, עד הולדת אני החיצוני. כשהורה מחזיר מבט התינוק מרגיש ראוי ואהוב ועם התחושה הזו הם יוצאים לעולם, ראויים ואהובים.
המילה אושר נזכרה כבר במקרא בהקשר לאישור- "באשרי כי אשרוני בנות" כולל את אושרה הפנימי של לאה שהיא תוצאה של הגעתה לשלמות עם חייה וייעודה, המתייחסת למילה "באשרי", ואת האישור החיצוני שזכתה לו מן הסביבה המובעת במילים "כי אשרוני בנות". פעמים רבות תגובתה של החברה מהדהדת את יחסו של האדם כלפי עצמו.
אושר זה חוויה של wellbeing פיזולוגי ונפשי, זו לא חוויה רק של שמחה. ישנם הרבה סוגים של חוויות חיוביות המרכיבות את תחושת האושר.
בעולם שבו אנו מוצפים ברשתות חברתיות ומתוקשרים בכל רגע נתון, השוואות החברתיות ברשתות אלו מאמללות לא מעט אנשים. אנו צריכים להחליט כמה אנחנו חושפים את עצמינו לעולם.
המשימה החשובה שלנו כיום היא להרגיע את עצמינו ולהגדיר גבולות. בימי קורונה הסתגלנו למציאות חדשה, אנשים עובדים מהבית, ילדים לומדים בזום. זהו משבר שאיפשר לנו לסדר את הקוביות מחדש. משבר יכול להצמיח דברים חדשים וטובים.
ועצה אחרונה אך חשובה- בואו נתרגל נשימות (מיינדפולנס) כדי להכניס לעצמינו תחושת חיים וחיוניות.
שווה להאזין לפודקאסטרית מצליחה שנמצאת הפעם בצד השני של המתרס,
זו שעונה על שאלות חשובות לחיים בריאים ומאושרים.