חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שעון ביולוגי סיני

זמנים קדומים אנשים חיו לפי שעון ביולוגי שקיים בגוף.

ברפואה הסינית יש הרבה התייחסות לחיים בהרמוניה עם הטבע

 וגם אפילו אצלנו ביהדות הרמב"ם כותב שהאדם צריך לישון בלילה

 ולקום עוד מלפני הזריחה. אז מה בעצם אומר לנו השעון הסיני?

השעון הביולוגי קשור למהלך השמש בשמים. הרעיון הוא שאנו מגיבים בגוף שלנו לשינויים הקורים בטבע. ציפורים למשל מתעוררות עם אור ראשון והולכות לישון עם השקיעה. כל הטבע מגיב בצורה שונה לשעות שונות ביום: פרחים, עצים, חיות וגם אנחנו, גם אם קצת שכחנו את זה, ואנו חיים בסביבה מלאכותית.

כשאנחנו חיים נגד המהלך הזה של השעון הביולוגי אנחנו חיים כנגד הטבע, והמחיר שאנו משלמים עלול להיות כבד.

בתחילת ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב, שנחשב לאחד הספרים החשובים ברפואה הסינית המסורתית, הקיסר פותח ואומר: שהוא שמע שבזמנים קדומים יותר חיו אנשים עד 100 ולא נעשו חולים. כיום לעומת זאת, אנשים מגיעים למחצית מהגיל הזה ונעשים חולים ומוגבלים. האם זה משום שהאנשים החלו לזלזל בחוקי הטבע?

עונה לו צ'י פו (המורה החשוב): בזמנים הקדומים, אנשים חיו בהרמוניה עם הטבע והבריאה, אנשים גילו איפוק באכילה ושתיה והלכו לישון בזמן. כיום אנשים אינם נוהגים כך, הם אוכלים ושותים לא בזמן, מפריזים בשתיית אלכוהול, והולכים לישון בשעות לא שעות, ולכן בריאותם בהתאם.

בתרבות שלנו, ההכרה בנושא של שעון ביולוגי הקיים בגוף וההסבר לו, יחסית חדשים (למרות שהיום יש מחקרים בנושא שמוכיחים קשר להשמנה ומחלות נוספות לשעון ביולוגי לא מאוזן). ברפואה הסינית הנושא הזה הוא מרכזי ורב שנים.

ברפואה הסינית העתיקה חילקו את היום ל12 חלקי זמן שבכל פרק זמן יש איבר בגוף שנמצא בשיאו.

הריאות. הריאות נפתחות לקבל את הנשימה הראשונה של היום. כל הגוף מתחיל להתכונן ולהתעורר לקראת יום חדש. גם הטבע מתחיל להתעורר לעוד יום חדש, עם אור חדש.

אחד הדברים שהקסימו אותי בסין, זה שבימים שלא התעצלתי, וקמתי מוקדם ראיתי את הפארקים מלאים בסינים שרובם פי 3 מהגיל שלי, מבצעים תרגילי נשימה וטאי צ'י. אז ההמלצה הראשונה שאני רוצה לתת כאן זה לבצע תרגילים של נשימות בבוקר. גם מי שלא בעניין של יוגה או טאי צ'י, אפילו הליכה קצרה או סדרה של קצרה של מספר מתיחות יעשו את העבודה.

לפי השעון הסיני האיבר שמגיע אחריי הריאות, הוא המעי הגס וזה השעות  05:00 עד 07:00 בבוקר. זהו זמן שאנו ממשיכים את הנושא של התחלת היום – ניקיון הגוף. כי אלו השעות שרוב האנשים מתעוררים בהם. אם זה ניקיון מבחינת צחצוח שיניים ושטיפת פנים, וגם ניקיון של המזון שאכלנו ביום הקודם. מומלץ מאוד וגם ביהדות הרמב"ם מדבר על זה – יציאה בבוקר, לפניי ארוחת הבוקר. לכן מומלץ לשתות מים או תה צמחים שתומכים בתהליך של ניקוי הגוף עד ליציאה הראשונה.

07:00 עד 09:00 זהו זמן של הקיבה. בזמן הזה, הגוף הכי פתוח והכי פנוי. הקיבה הכי פתוחה ואנרגטית לקבלת מזון. המזון האידאלי בשביל הקיבה בבוקר, זה דגנים, והכוונה היא לא לדגני הבוקר המסחריים שמוכרים לנו שרובם בעצם אינם דגנים כלל. הכוונה היא לדגנים למשל כמו שיבולת שועל. השעות הללו מציעות גם קליטת אינפורמציה, מידע, דברים חדשים ורעיונות חדשים באופן שיפרה את הגוף והנפש, לכן בתהליכי למידה לדוגמא השעות האלו מצוינות, כיוון שהגוף מאוד פתוח למידע חדש ולקליטתו.

09:00 עד 11:00 בשעתיים האלה הגוף מתרגם בצורה הטובה ביותר את האוכל שאכלנו לאנרגיה. זהו גם זמן בעל אפקט על הזיכרון. כמו שהגוף מתמיר את המזון שאכלנו לאנרגיה, כך גם המידע והתוכן שקלטנו, הגוף מכניס בצורה טובה לזיכרון.

11:00 עד 13:00 השעתיים האלה שייכות ללב, והם מציעות הרבה.

הלב הוא האש ושמחת החיים. אחראי על תהליכי הכרה, דיבור והבנה. כל הנושא של מפגש בין בני אדם. מפגש מלב אל לב. כל הדברים האלו מודעים בשעתיים האלו.

וכך ממשיך להסתובב לו השעון וההשפעות של מצב השמש על הטבע משפיעות גם על הגוף שלנו, כיוון שאנחנו חלק מהטבע.

בתרבות שלנו לחיות לפי מודל השעון הסיני הוא כמעט ולא אפשרי, אך מומלץ לכל אדם להתבונן בטבע, ולהשתדל להתאים את עצמו לתהליכים שקורים. למשל בערב זה זמן לבית ומשפחה, בלילה – זמן לשינה,

זה דברים מאוד הגיוניים שאם נחייה לפיהם בריאותינו תשתפר וכך גם האנרגיה שלנו במהלך היום.

12 זהו שיא היום. מיד לאחריו מגיע רגע ההפחתה. זה נכון שבשעות האלה עדיין חם, אך הטבע כבר נמצא במגמת הפחתה.

בשעות האלה הגוף עושה הפרדה בין טהור לעכור. ההפרדה הזאת נעשית במספר אפקטים:

דבר ראשון – במזון – לאחר ארוחת צהרים.

דבר שני – חום – הגוף לוקח מה שנחוץ לו מבחינת החום שבטבע לכל מיני תהליכים – גם פיזית וגם בממד הרגשי, ומה שלא נחוץ לגוף הוא עושה הפרדה.

השעות שאחריי הצהרים קשות מאוד לחלק מהאנשים ויש להם בזמן הזה צניחת אנרגיה. 

בשעות האלה, האור מתחלש, והעולם מתחיל להתכנס פנימה.

בשעות האלו מתקיים בגוף ניקוז של נוזלים עודפים מהגוף. וזה סוג של ניקוי שמקביל לשעות חזרה הביתה מעיסוקי היום.

(15-17) זה שעות ששייכות לאלמנט המים, ובשעות האלו יש שקט והתכנסות שהמים מציעים.

הרבה פעמים היכולת להיכנס לשקט ולרוגע ולהתרכז מעיד על האיזון של אלמנט המים. יש הרבה מאוד אנשים שחוזרים הביתה ויש להם חוסר שקט, וזה מראה שאלמנט המים לא מאוזן אצלם, במצבים אלו יכולים להיות מלווים חששות ופחדים.

זו שעה טובה למי שיכול לעשות "אתחול למערכת" כי אלו שעות שתומכות בפעילות גופנית כמו הליכה או יוגה.

17-19 עדיין שעות של אלמנט המים, ובשעות האלה הכחול של השמים נעשה עמוק יותר ואפילו לשחור.

השעות של בין 17 ל19 חשובות לנושא של בית, שקט, בשעות האלה חשוב הקשב לאנשים שקרובים אלינו: הורים, בני זוג, ילדים, אחים וחברים קרובים.

כאן מאוד חשוב עניין פיתוח התקשורת כי היא נובעת מפיתוח הקשב.

זה זמן טוב לשיחות בתוך הבית עם הילדים והמשפחה. ביצוע הפעולות האלו בשעות האלו מקבל את התמיכה האנרגטית של הטבע, ומה שמתרחש בטבע מתרחש גם אצלנו בגוף ובנפש

19-21 אנו יוצאים שוב ל2 איברים הקשורים לאלמנט האש.

אלו שעות שמתאימות לחום ואינטימיות עם האנשים שקרובים לליבנו.

הזמן הזה מתאים לקירוב לבבות ולדו שיח אמיתי שבא מהלב.

גם להורים מומלץ להקפיד להיות עם הילדים בשעתיים האלו, כי הילדים זקוקים לכך. בטח שהם זקוקים לכך יותר מצפייה בטלוויזיה וכדומה.

21-23 – בשעות האלו מומלץ להתחיל להיכנס לתהליך של שינה.

גם אם עדיין לא לישון, אז להתחבר לתהליך של להתכנס פנימה, לכבות פלאפונים, טלוויזיה. אפילו רק פעם – פעמיים בשבוע.

כמובן שבמציאות שאנו חיים בה קשה ולחלקנו בלתי אפשרי לנהוג ככה כל יום. אבל אפילו פעם בשבוע להתנהג ככה, זה עוזר לתהליכי וויסות בגוף ומקדם אותנו לאיזון. אם כן רואים TV אז מומלץ שזה לא יהיה משהו מפחיד או משהו שכולל בתוכו הרג, כי את התמונות שאנחנו רואים בעיקר לפני השינה התת מודע שלנו מקרין לחלומות שאנו חולמים בלילה, ויכולה להיות לזה השפעה לא טובה גם אם איננו זוכרים כלום.

23-03 הלילה משוייך מבחינת איברים לכיס המרה והכבד.

חשוב שהכבד יהיה נקי כדי שנוכל לקום בבוקר רעננים.

גם מבחינת תזונה מומלץ לא לאכול מאוחר, ולא לשתות אלכוהול.

גם מבחינת הרגשות, חשוב שהולכים לישון שהמחשבות יהיו נקיות כמה שאפשר וללא כעסים!

 

דילוג לתוכן